Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Усвојени нови библиографски кодови за српски и хрватски језик - ISO 639-2 (B)


Усвојени нови библиографски кодови за српски и хрватски језик - ISO 639-2 (B)


Трословни кодови srp и hrv уместо уместо scc и scr

Народна библиотека Србије покренула је иницијативу за измену језичких кодова ISO 639-2 (B) за српки и хрватски језик. Иницијатива је прихваћена у Институту за стандардизацију Србије, у Националној и свеучилишној књижници у Загребу и у Хрватском институту за стандарде.

Током посете стручњака НБС Националној и свеучилишној књижници у Загребу у марту 2008. године, састављен је заједнички захтев четири институције. Директори четири наведене институције потписали су овај заједнички захтев.

Управник НБС је током своје посете Конгресној библиотеци у Вашингтону у априлу ове године, предао званично захтев у Регистрациону агенцију за ISO 639-2.
У јуну 2008. године стиже званичан допис од Регистрационе агенције за ISO 639-2 којим се потврђује да је захтев прихваћен. То значи да ће убудуће у библиографским базама података у целом свету, према прихваћеним изменама ISO 639-2(B), код за српски језик бити srp (уместо досадашњег scc), а код за хрватски језик hrv (уместо досадашњег scr). Нови кодови за језике неће се у библиографске базе уносити ретроспективно, већ само од датума измена и убудуће. Стари кодови scc за српски језик и scr за хрватски језик неће се више уносити у библиографске базе података, али ће бити пуноважни за прошлост.Документи за преузимање :

Захтев за измену трословних кодова ISO 639-2 PDF
Одговор агенције ISO 639 о прихватању нових трословних кодова PDF
Измене у табели кодова за језик Регистрационе агенције за ISO 639-2

горе штампај пошаљи