Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Седма међународна конференција «Интеркултурални дијалог у библиотечком простору»


Седма међународна конференција «Интеркултурални дијалог у библиотечком простору»


12-14. мај 2008, Градскa библиотека «George Baritiu», Брашов, Румунија

Конференција се одржава већ седми пут, у организацији Градске библиотеке и Скупштине града Брашова. Поред радног дела конференције, предвиђено је да се гости упознају и са занимљивим културним и историјским наслеђем Брашова и његове околине.

(Фото: Весна Јовановић)


Теме овогодишње конференције биле су Европска библиотека, колекције књига на страним језицима и комуникација између култура путем нових библиотечких сервиса. Двадесетак учесника из Француске, Велике Британије, Бугарске, Марока, Финске, Белгије и Србије, презентовали су своја искуства у раду са интеркултуралним садржајима у оквиру библиотечких сервиса и програма.
НБС је ове године учествовала по други пут на конференцији у Брашову. Никола Павловић и Весна Јовановић представили су пројекат Европска ромска дигитална колекција, као и шири значај и перспективе развоја Дигиталне Народне библиотеке Србије у контексту интеркултуралне сарадње. Представник Градске библиотеке у Софији говорио је о раду градске читаонице за литературу на страним језицима, док је представник Националне библиотеке Марока говорио о сарадњи своје библиотеке са библиотекама у Европи. Теме излагања осталих учесника конференције могу се прочитати на адреси: www.bjbv.ro/en/conf/lucrari.html.

Конференција је завршена потписивањем уговора о сарадњи између Градске библиотеке «George Baritiu» из Брашова и Народне библиотеке Србије.

Весна Јовановић

http://www.bjbv.ro/en/conf/lucrari.html

горе штампај пошаљи