Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > 1. међународни симпозиј: Дигитализација културне баштине Босне и Херцеговине


1. међународни симпозиј: Дигитализација културне баштине Босне и Херцеговине


Сарајево, 21-23. април. 2008.

Скуп су, у свечаној Сали обновљеног хотела Holliday Inn, у име организатора отворили декан Електротехничког факултета у Сарајеву, Кемо Соколија и Неџад Решидбеговић испред Телекома БХ. Уводна излагања представили су гости из Загреба – Бранка Зовко-Цихлер, Београда – Зоран Огњановић, Љубљане - Едвард Стернад и Вера Катз из Сарајева.

(Фото извор: Весна Александровић)


Унапред утврђене теме овог симпозијума покривале су бројне аспекте дигитализације културне баштине:

• технички аспекти дигитализације културне баштине;
• конверзија садржаја културне баштине у дигиталну форму;
• похрањивање и порезентација садржаја;
• сигурносна питања (поверљивост, интегритет, доступност);
• правни и економски аспекти дигитализације;
• културно-историјски аспекти дигитализације;
• примери имплементације дигитализоване културне баштине.

У одлично организованим радним сесијама током три дана, смењивали су се излагачи, махом из Босне и Херцеговине. Презентације су представљали стручњаци из области медија, телекомуникација, библиотекарства, архивистике, музеологије, информационих технологије, архитектуре и многих других.

Народну библиотеку Србије представљала је мр Весна Александровић са презентацијом пројекта Дигитализација грамофонских плоча сниманих на 78 обртаја из фонда НБС. Њен рад: Аналогни и дигитални звук, штампан је у Зборнику радова са симпозијума и подељен свим учесницима у папирној и електронској форми.
Пројекат који је Народна библиотека Србије покренула како би дигитализовала најраније звучне снимке из свог фонда, редак је пример заштите и презентације звучне културне баштине у региону, и својом сложеношћу и свеобухватношћу привукао је велику пажњу присутних стручњака, примљене су похвале за покретање и спровођење овог пројекта. Упућен је и позив да се пројекат представи на 50. Међународном симпозијуму ЕЛМАР-2008, у Задру, у септембру ове године. Позив је у име организатора упутила Бранка Зовко –Цихлар, Унивезитет у Загребу.

Другог дана скупа, организатори су излагачима након радног дела, приуштили леп излет у мали средњовековни град Травник, где је група уз пратњу водича посетила стару травничку тврђаву, родну кућу Иве Андрића, Природњачки и Етнографски музеј и обишла стрме травничке улице, уз посету Лутвиној кахви, ресторану који се налази на месту где почиње и завршава Андрићева Травничка хроника.

Трећег дана симпозијума, после радног дела, проф. Електротехничког факултета Нарцис Бехлиловић затворио је скуп изложивши закључке везане за ритам одржавања симпозијума – утврђено је да је оптимално да се организује на сваке две године. Поменувши позитивна искуства из Србије, закључио је да је неопходно хитно доношење стратегије дигитализације културне баштине на нивоу Босне и Херцеговине.

Истовремено је у Скендерији отворен Међународни сајам књига на коме је учешће узео и велики број издавача из Србије, са својим највреднијим и најпопуларнијим издањима.

Током посете Националној и универзитетској библиотеци БиХ размењена су бројна искуства на тему обраде, чувања и заштите грађе, најпре специјалних колекција. Нажалост, током ратних разарања прелепа зграда у којој је била смештена НУББИХ, Вјећница, запаљена је и уништена, као и већи део њених фондова.

Народна библиотека Србије ће Националној и универзитетској библиотеци БиХ поклонити дигиталне копије грамофонских плоча на 78 обртаја, на којима су снимци босанских народних песама, севдалинки и познатих извођача. Такође ћемо предложити да се сарадња посебних збирки интензивира, у смислу размене и поклона некњижне грађе.

Уз све похвале организаторима и учесницима, надамо се да ће Народна библиотека Србије на 2. Међународном симпозијуму, 2010. године, представити наставак овог, као и друге пројекте којима заштићује и презентира културно наслеђе у дигиталној форми. Такође изражавамо жељу за успостављењем јачих веза и сарадње са бројним установама културе из БиХ, на обострану добробит.

мр Весна Александровић

горе штампај пошаљи