Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > Састанак The European Library Tехничке групе


Састанак The European Library Tехничке групе


KB, Хаг, Холандија, 27. март 2008.

У Краљевској библиотеци Холандије одржан је 12. по реду састанак Техничке групе пројекта The European Library. Присуствовали су представници техничких тимова националних библиотека следећих земаља: Аустрије, Белгије, Бугарске, Велике Британије, Грчке, Естоније, Кипра, Латвије, Мађарске, Немачке, Пољске, Португалије, Русије, Словеније, Србије, Холандије, Хрватске, Чешке Републике, Шведске и Шпаније, као и петоро представника The European Library канцеларије у Хагу.

Састанком је председавала Робина Клајфан из Британске библиотеке, уз помоћ Жили Верлејен, менаџерком The European Library техничког тима. Након добродошлице за нове чланове групе и усвајања записника са претходног састанка, поднети су извештаји о већ започетим активностима, и то: Групе за метаподатке, Групе за скупове карактера, извештај о тесту интероперабилности Портала The European Library, као и развоју 2.0 верзије Портала.

Доста простора посвећено је реорганизацији Техничке групе, наиме са укључивањем нових партнера у Пројекат, ова група броји између 30 и 40 редовних чланова, што јако отежава рад. Доста се говорило и о улогама и одговорностима ове групе, као и односу са Контакт групом. Разматрани су коментари пристигли из Финске и Швајцарске пре састанка, и углавном је подржано формирање мањих техничких група са специфичним задацима, као и редуковање броја годишњих састанака комплетне групе.

Поподневни програм састанка је подразумевао рад по групама након дељења чланова Техничке групе у пет мањих група, при чему су неке групе већ биле формиране, а неке су формиране ad hoc. Већ установљене групе су: Група за метаподатке и Група за скупове карактера, а формиране су Група за тестирање интероперабилности Портала, Група за перзистентне идентификаторе и Група за стратегију архитектуре Портала. Након двочасовног рада, све су групе поднеле кратке извештаје, чему су присуствовали и представници библиотека – нових чланица Пројекта, укључених преко FUMAGABA пројекта.

Тамара Бутиган

горе штампај пошаљи