Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Међународна сарадња > Новости из МС > И корисници имају реч у развоју The European Library


И корисници имају реч у развоју The European Library


Обавештење за медије

17. март 2008, Хаг (Холандија) – The European Library има задовољство да објави оснивање Саветодавног одбора корисника. Чланови Одбора су одабрани из међународне библиотекарске и универзитетске заједнице. Савети чланова Саветодавног одбора корисника биће од значајне помоћи код развоја и стратегије портала The European Library у настојању да се боље одговори на захтеве корисника.

Одбор ће пружати информације и савете по питању искористивости на два начина: утицаће на веб дизајн и функционалности Портала и информисаће мрежу The European Library о правцима развоја потреба корисника на различитим нивоима истраживања.

“Врло је значајно што је тако много водећих стручњака из света библиотека, универзитета и веба 2.0 прихватило наш позив да се прикључи Саветодавном одбору», рекла је Лин Брендли, председавајућа The European Library извршне групе.
“Оснивање овог тела симболизује значајан корак у развоју The European Library. На веома практичан начин, Одбор ће дати глас кориснику. Морамо нарочито да водимо рачуна о становиштима корисника уколико желимо да развијамо сервисе намењене истраживачу и информатору“.

Чланови The European Library Саветодавног одбора корисника су следећи:
1. Peter Suber, Колеџ SPARC i Earlham, САД
2. Mathias Schindler, студент и члан немачког Одбора Википедије, Немачка
3. Zinaida Manzuch, Универзитет у Вилњусу, Литванија
4. Margus Lääne5. Apurba Kundu, Бредфордски универзитет, Велика Британија
6. Marjeta Gostincar Cerar, Институт за етничке студије, Словенија
7. Michael Fingerhut, Мултимедијална библиотека и инжењерски биро, Француска
8. Max Dohle, редактор текста, Холандија
9. Mel Collier, Католички универзитет у Лувену, Белгија

Приступни састанак Саветодавног одбора корисника одржаће се током састанка националних библиотека 20. маја 2008. Агенда подразумева дискусију на тему следећих верзија сајта The European Libraryy као и о додатним захтевима корисника у вези са развојем пратећих онлајн садржаја Портала као што су блогови, Facebook и друго из веб 2.0 окружења.

Лујза Едвардс, генерална директорка The European Library, рекла је: “Веома се радујемо овом првом састанку Саветодавног одбора корисника. Биће интересантно да видимо шта ће произићи из дискусија Одбора и да научимо још више о корисничкој перспективи.”

Саветодавни одбор корисника имаће резервисан властити виртуелни простор за дискусије. Физички састанци ће се одржавати по потреби. Чланство у Одбору иницијално је ограничено на две године.

/view_file.php?file_id=2106

горе штампај пошаљи